Dieta Atkinsa

Odnowiona dieta Atkinsa równoważy chude białko z kontrolowanymi porcjami tłuszczu i zdrowych węglowodanów i jest daleka od zalecania spożywania nieograniczonych ilości mięsa i tłuszczu. Nowa dieta powstała w 2002 roku i nie jest już świętem jedz-mięso-i-popijaj-tłuszczem.

Dieta Atkins Diet to plan ograniczenia węglowodanów, który podkreśla rolę białka i tłuszczy, z minimalną ilością węglowodanów w fazie początkowej. Wybrane węglowodany są dodawane z powrotem do diety po co najmniej dwutygodniowym okresie „indukcji”.

Dieta Atkinsa: Co to jest?

Założeniem Diety Atkinsa jest to, że jeśli zredukujesz węglowodany, zwykłe paliwo, zmuszasz swoje ciało do spalania tłuszczowych zapasów energii, a tym samym tracisz na wadze. Podobnie jak w przypadku wielu innych diet, głównym pomysłem jest zaprzestanie spożywania potraw z rafinowanej mąki i cukru, ale nawet pokarmy z pełnej ziaren węglowodanowych są na liście nie-do-jedzenia, aż do fazy utrzymania.

Aby przyspieszyć utratę wagi, ograniczasz ilość węglowodanów do zaledwie 20 gramów dziennie, w tym trzy filiżanki zielonej sałaty (jedna filiżanka może być z innymi warzywami zielonymi), cztery uncje sera, pół awokado i garść oliwek. Cała dieta Atkinsa jest dostępna bezpłatnie przez Internet.

Dieta Atkinsa: Jak działa?

Dieta Atkinsa dzieli się na różne fazy.

Faza 1 – wprowadzenie – może trwać od dwóch tygodni do wielu miesięcy.
Faza 2 – czyli postępująca utrata masy ciała, pozwala stopniowo zwiększać dzienną ilość węglowodanów, urozmaicając dietę dzięki bogatym w przeciwutleniacze jagodom, niektórym orzechom i nasionom oraz większej ilości warzyw, ale tylko pięć dodatkowych dziennych gramów tygodniowo. Początkowo od 20 g dziennie do 25 g dziennie przez tydzień, a następnie do 30 g dziennie w następnym tygodniu i tak dalej. Możesz nadal zwiększać ilość węglowodanów do momentu, aż zaczniesz zauważać powolną utratę wagi lub jej zatrzymanie. W tym momencie, w zależności od tego, jak zbliżony jesteś do pożądanej masy ciała, możesz przejść do fazy 3 lub odciąć węglowodany, jeśli utrata masy ciała zbytnio spowolniła. Ponieważ białka i tłuszcze są bardziej syte, faktycznie jesz mniejszą ilość, ale czujesz się pełny na każdym etapie.
Faza 3 to wstępna stabilizacja. Gdy do celu pozostało tylko 5 kg, dodajesz więcej zdrowych węglowodanów do diety i uczysz się jak utrzymać utratę wagi.
Faza 4 to utrzymanie, czyli spożywanie około 100 gramów węglowodanów dziennie.

Dieta Atkinsa: Zalety

Dieta jest łatwa do utrzymania. Dla osób, które mają problem z wagą, każdy posiłek jest bitwą, ogromnym obciążeniem psychologicznym. Dieta z ograniczonymi węglowodanami eliminuje tę walkę.
Nie musisz liczyć porcji. Drobne porcje są dobre, ale na diecie o niskiej zawartości węglowodanów, jeśli nadal jesteś głodny, możesz zjeść kolejną małą porcję. Na diecie niskotłuszczowej, jeśli nadal jesteś głodny, możesz być pozbawiony tego szczęścia.
Kontrola glikemiczna. Redukcja węglowodanów ma korzystny wpływ na zdrowie, bez względu na to, czy się schudnie, mówi dr Feinman. Badania biochemiczne pokazują, że ograniczenie zawartości węglowodanów pomaga regulować insulinę i ułatwia metabolizm, zespół przedcukrzycowy i cukrzycę, wyjaśnia dr Feinman.

Dieta Atkinsa: Wady

Nie otrzymujesz zbilansowanej diety. „Dzięki każdej diecie, która eliminuje całą grupę pokarmową, nie będziesz otrzymywać wszystkich składników odżywczych”- mówi Barbara Schmidt, MS, RD, specjalistka ds. stylu życia w szpitalu Norwalk, a dietetyk w prywatnej praktyce w New Canaan, Conn. „Istnieje również wiele fitochemikaliów, które naturalnie występują w owocach i warzywach, które zapewniają silne działanie przeciwutleniające (które może nie występować w mieszaninie multiwitamin i suplementów mineralnych), a także błonnik, wapń i witamina D, które nie zostałyby zepsute przez zjedzenie w ten sposób”.
Naprawdę brakuje Ci wapnia. „Najnowsze badania dotyczą wapnia i jego związku z metabolizmem tłuszczu „, mówi Schmidt. „Ludzie, którzy mają odpowiednią ilość wapnia – 1200 miligramów dziennie – tracą wagę i utrzymują swoją utratę masy ciała. Nie rozumiemy ani nie wiemy, jaki jest to mechanizm, ale reguluje metabolizm tłuszczu, zmniejsza ryzyko osteoporozy, raka jelita grubego i nadciśnienia tętniczego, a nawet PMS. Uzupełnienia nie są tak skuteczne. Lubię „naturalne opakowania” niskotłuszczowych i beztłuszczowych produktów mlecznych. Ser dostępny na diecie jest ubogim źródłem wapnia – 1 uncja zawiera około 100 mg wapnia – i jest bogaty w tłuszcz nasycony, podczas gdy 8 uncji jogurtu daje 400 mg. Nawet ser twarogowy jest ubogim źródłem, ponieważ serwatka, która zawiera wapń, gubi się podczas produkcji „.
Może spowodować odwodnienie. Węgle zatrzymują wodę w organizmie, więc kiedy nie jesz węglowodanów, tracisz dużo wody. Może to podnieść poziom kwasu moczowego i spowodować atak dny moczanowej, zwiększyć utratę wapnia oraz przeciążenie nerek i wątroby, mówi dr Kraus. Musisz pić dodatkową wodę.

Dieta Atkinsa: Efekty krótko i długoterminowe

W krótkim czasie, postępując zgodnie z dietą Atkinsa można szybko zobaczyć wyniki. „Ograniczasz spożycie jedzenia, ponieważ naturalnie nie czujesz się głodny”, mówi Kraus. Kraus obawia się, jak dietetycy będą postrzegać pożywienie:”Drastyczne plany powodują wypaczenie poglądu na to, jak schudnąć, tworząc inne poczucie tego, co jest w porządku, a co nie”.

Wieloletni zwolennik diety ograniczonej karbem (60-100 gramów dziennie), Feinman podsumowuje dietę, która jest dość zwarta:”Utrata wagi jest łatwa: Nie jeść. Jeśli musisz jeść, nie jedzcie węglowodanów, a jeśli musisz jeść węglowodany, wybierzcie węglowodany, które mają niski indeks glikemiczny „.

Dieta Atkinsa: przepisy