Dieta Bezglutenowa

Dieta Bezglutenowa: Co to jest?

Dieta bezglutenowa jest dietą specjalną. Stosuje się ją w leczeniu oraz profilaktyce choroby trzewnej (celiakia). Jest to schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach.

Późno lub niesystematycznie leczona celiakia daje objawy przewlekłego niedożywienia (niedobór wzrostu, skrzywienie kręgosłupa, krzywica, niedokrwistość, zanikowy nieżyt żołądka, zmiany skórne, opóźnienie pokwitania, zaburzenia emocjonalne objawiające się drażliwością, trudnościami w skupieniu czy apatią).

Zastosowanie diety bezglutenowej i systematyczne przestrzeganie jej zasad prowadzi do ustąpienia objawów klinicznych choroby oraz do regeneracji błony śluzowej jelita.

Dieta Bezglutenowa: na czym polega

Dieta bezglutenowa polega, na całkowitym wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż pszenicy, żyta, jęczmienia.

Produkty zawierające gluten w diecie bezglutenowej zastępuje się przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych (ryż, kukurydza, gryka, proso) oraz pokarmami na mączce ziemniaczanej.

Zważywszy na to, że gluten zawiera większość produktów codziennego jadłospisu, stwierdzić trzeba, że jest to dieta trudna. Zawierają go wędliny, mielone mięso i inne przetwory mięsne, przetwory rybne, produkty mleczne (jogurty, sery, śmietana), słodycze (cukierki, czekolady itp.), lody, sosy, ketchupy oraz majonezy, przyprawy, koncentraty spożywcze, suszone owoce, gdzie gluten spełnia rolę środka zapobiegającego sklejaniu się owoców. Do napojów dodawany jest błonnik pszenny, a do niektórych aromatyzowanych herbat gluten jest dodawany jako nośnik aromatu.

Dieta Bezglutenowa: zasady

W diecie bezglutenowej dozwolone są mięsa (a nie jego przetwory), ryby, warzywa i owoce, jajka, mleko, tłuszcze roślinne. Bez większych obaw można spożywać pestki słonecznika, dyni, ziarna sezamu, różne orzechy oraz gotowe produkty, które nie zawierają maki pszennej i żytniej (budynie, kisiele, galaretki). Dietę bezglutenową można wzbogacać o pieczywo, makarony, placki, kluseczki czy ciasta (pod warunkiem, że są zrobione z mąki otrzymywanej z kukurydzy, ryżu, gryki, prosa czy soi). Ponadto, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w marketach, które mają odrębne stoiska z produktami bezglutenowymi, gotowe produkty, na przykład bezglutenowe bułeczki i chleb, ciasteczka, płatki ryżowe czy kukurydziane.

Dużym problemem może być nieświadome spożywanie glutenu w produktach nim zanieczyszczonych. Niezbędne są wtedy badania produktów dietetycznych na jego zawartość.

Pamiętać musimy, że nawet niewielkie ilości glutenu, dla chorego, może być szkodliwe. Ostatni przepis unijny o etykietach, który nakłada na producenta obowiązek informowania o obecności w produkcie glutenu, nawet w śladowych ilościach, bardzo ułatwia dotkniętym celiakią sprawdzanie zawartości produktów dostępnych na rynku. Ponadto, produkty takie powinny mieć umieszczony na opakowaniu znak przekreślonego kłosa, który jest symbolem produktów bezglutenowych.

Największą wrażliwość na gluten wykazują jednak dzieci. Dlatego też, na rynku dostępne są odpowiednie poradniki z przepisami i wytycznymi diety dla maluchów dotkniętych celiakią.

Dieta bezglutenowa powinna być przestrzegana przez całe życie.