Dieta Kapuściana

Dieta Kapuściana, zwana zielonym cudem natury to doskonały wstęp do odchudzania. Odciąża żołądek, odtruwa wątrobę, a tym samym usprawnia trawienie. Działa moczopędnie i dzięki temu pomaga organizmowi pozbyć się toksyn.

Dieta Kapuściana: co to jest?

Dieta kapuściana, jak sama nazwa wskazuje, bazuje na kapuście, która stanowi źródło witamin i innych niezbędnych nam związków: białka, prowitaminy A, potasu, wapnia, fosforu i siarki. Zarówno świeża, jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit. Przez cały okres diety najważniejszym posiłkiem dnia jest zupa kapuściana, a dokładniej rodzaj bigosu przygotowanego bez soli i cukru.

Kapusta należy do najmniej kalorycznych, a jednocześnie najbardziej odżywczych warzyw. Zawiera mało węglowodanów, trochę białka i zero tłuszczu. Za to jest w niej porządna porcja substancji balastowych (czyli błonnika) usprawniających przemianę materii. Poza tym kapusta jest źródłem potasu, który zapewnia organizmowi zrównoważoną gospodarkę wodną, likwiduje opuchlizny i wzmacnia serce. Sporo w niej także witaminy C działającej ochronnie na komórki. Jeśli weźmiemy pod uwagę kapustę kiszoną, to do tego bogatego zestawu można dodać jeszcze bakterie kwasu mlekowego, które działają oczyszczająco, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają stan flory jelitowej, pobudzając także odporność.

Dieta Kapuściana: zasady

Podstawową zasadą diety jest codzienne spożywanie wspomnianej zupy kapuścianej urozmaicanej warzywami, kurkami bądź ostrymi przyprawami lub imbirem i cytryną. Oprócz zupy w jadłospisie może znaleźć się mięso, nabiał, warzywa. Należy unikać chleba i napojów gazowanych.

Podczas kuracji trzeba pić codziennie przynajmniej dwa litry niegazowanej wody mineralnej. Soki owocowe (bez dodatku cukru) – tylko w wyznaczonym dniu. Zalecane są również herbatniki ziołowe. Kawa i herbata – jedynie w umiarkowanych ilościach. Z alkoholu należy zrezygnować. Warto także wspomóc się wywarem z korzenia pietruszki, który działa moczopędnie i ułatwia samooczyszczanie się organizmu. Zalecany jest także sok z kiszonej kapusty.

Na dietę kapuścianą każdy moment jest dobry, ponieważ nie jest ona wyczerpująca dla organizmu i nie trzeba się do niej specjalnie przygotowywać. Można ją stosować przez dwa, trzy dni, jak również przez tydzień.

Dieta Kapuściana: zalety

Po takiej diecie lepiej od razu nie wracać do dawnych nawyków. Należy pamiętać, że każda dieta oczyszczająca powoduje zwolnienie tempa metabolizmu. Aby organizm sprawnie działał, tempo to należy stopniowo zwiększać. Dlatego kilka dni po diecie wskazane są tylko dania lekko strawne. Inne produkty należy wprowadzać powoli, zwracając szczególną uwagę na węglowodany. Chodzi o to, by nie obciążać zbytnio organizmu, który będzie gorzej sobie radził z trawieniem, ponieważ ma wolniejsze tempo spalania. Przez kilka dni lepiej nie spożywać dań ciężkostrawnych (głównie smażonych), unikać alkoholu, zacząć od herbaty a kawę należy wprowadzać stopniowo. Lepiej też na parę dni zrezygnować z cukru i słodyczy. Nadal warto pić jak najwięcej wody.

Dieta kapuściana jest niezwykle prostym rozwiązaniem, więc jeśli nikogo nie zraża monotonia jadłospisu, a kusi skóra pełna blasku i waga pokazująca kilka kilogramów mniej, dieta ta będzie wprost idealnym sposobem na figurę i cerę pełna blasku.